HD-Plex H1.S fanless pc,Intel Haswell core i5 4670T,ASUS Q87T,0db Complete silent

Original Review from Thelab Forum from Greek

Επιδόσεις – Ησυχία – Κόστος: διάλεξε 2 από τα 3. Εξαιτίας αυτού, συνηθίζεται να επιλέγεις τα κομμάτια του υπολογιστή σου με βάση τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις εντός προϋπολογισμού, και κατόπιν αρχίζεις οι προσπάθειες για να κατεβάσεις τον θόρυβο.

Μέχρι τώρα, αυτό έκανα κι εγώ. Το σκεπτικό μου ήταν πάντα “αυτά τα specs θέλω να έχει ο υπολογιστής μου, πόσο πιο σιωπηλό μπορώ να τον κάνω;”
Για αλλαγή, έκανα μια απόπειρα να αντιστρέψω την παραπάνω λογική: “θέλω ο υπολογιστής μου να είναι εντελώς αθόρυβος, ποια είναι τα δυνατότερα parts που μπορώ να συνδυάσω με παθητική ψύξη;”

Πριν από 4 μήνες, έτυχε να γίνω κάτοχος ενός Mac Mini “Late 2012”, που φοράει έναν διπύρηνο i5-3210M (2.5GHz-3.1GHz turbo, 3Mb L3 & HT), 16Gb 1600MHz DDR3 και την Intel 4000, το οποίο αντικατέστησε το κυρίως σύστημά μου (i5 2500K @4GHz, Asus Gene V, 16Gb, GF660Ti).
Αν και το pc μου ήταν ντυμένο με ανεμιστήρες Noctua παντού, μπορούσες να ακούσεις πότε ήταν αναμμένο, ενώ η κάρτα γραφικών (από την Gainward, αν θυμάμαι καλά) φρόντιζε να μπορείς να ακούσεις εώς και 2 δωμάτια μακριά πότε τρέχει ένα παιχνίδι. Κι αυτό όχι λόγω ανεμιστήρων, αλλά λόγω coil whine!

To downgrade του cpu (4c/4t -> 2c/4t) αλλά και της κάρτας (Nvidia GF660 Ti -> Intel 4000), δεν είχε ιδιαίτερο αντίκτυπο σ’αυτά που έκανα στον υπολογιστή μου, καθώς τα λιγοστά παιχνίδια που παίζω (UT2004, Starcraft 2, Diablo 3) τρέχουν μια χαρά στα 1080p.
Παρ’όλα αυτά, ο διπύρηνος του Mac Mini ζοριζόταν αρκετά σε ό,τι κι αν έκανα, με αποτέλεσμα ο σχετικά αθόρυβος ανεμιστήρας του να είναι συνέχεια σε υψηλές στροφές.
Τότε μου μπήκε η ιδέα: τετραπύρηνο Mac Mini ή τετραπύρηνο fanless PC;

Άρχισα λοιπόν να κοιτάω στις λιγοστές λύσεις κουτιών παθητικής ψύξης που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά.

– Το πανέμορφο Euler της Akasa που μετά βίας μπορεί να ψύξει έναν διπύρηνο
– Το μεγαλούτσικο Galileo (επίσης της Akasa), που με τα μικροσκοπικά του fins αλουμινίου πάσχει και αυτό από επιδόσεις
– Τα ακριβούτσικα αριστουργήματα της Impactics, τα οποία στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν σχεδόν αδύνατον να τα βρω (μόνο 1 γερμανικό μαγαζί με €85 μεταφορικά)
– Οι δημοφιλείς λύσεις της Streacom, που δοκίμασε πρόσφατα και η @karmen1983

Όλα δείχναν ότι θα κατέληγα στο FC5 ή στο FC8 της Streacom, όταν ανακάλυψα κατά τύχη την HD-Plex. Η HD-Plex, αν έχω καταλάβει καλά, είναι ένα άτομο (ονόματι Larry) που ζει στην California κι έχει σχεδιάσει και τα 3 μοντέλα κουτιών που διαθέτει μέσα από το eshop του.
Διατηρεί ένα αρκετά ενεργό forum μέσα από το οποίο απορροφά συνεχώς feedback από τους πελάτες του και βελτιώνει τις λύσεις του αμέσως.

Η HD-Plex είναι μια εταιρία σε βρεφική ηλικία. Τόσο βρεφική, που δεν έχει στοκ: κάνεις το preorder σου και περιμένεις το επόμενο batch. Αυτό έχει ένα αρνητικό (το έχεις μετά από 1-3 βδομάδες) αλλά κι ένα θετικό (το κουτί που θα σου έρθει, έχει όλες τις βελτιώσεις και διορθώσεις που έχουν διαπιστωθεί από τους υπόλοιπους χρήστες).

Παρήγγειλα λοιπόν το μικρό H1.S και 2 βδομάδες αργότερα, πήρα το DHL tracking number μου.

Όλα τα κομμάτια του νέου μου υπολογιστή (και το κόστος απόκτησής τους), είναι τα εξής:

HD-PLex H1.S – €139
– Intel i5 4670T – €207
– Asus Q87T – €132
– Crucial 16Gb 1600MHz DDR3 SO-DIMM kit – €135
– Crucial M500 240Gb mSATA – €107
– Dell 90W DC adapter/τούβλο – €0*
*Έχω 2-3 τέτοιους αντάπτορες, αλλά γενικότερα μπορείς να τους βρεις στο Ebay για 10-15 ευρώ.

Συνολικό κόστος στα €720, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών καθώς και κανα δυο προσφορών.
Αν το έστηνε κάποιος σήμερα, θα του βγει γύρω στα €750 μαζί με ένα “τούβλο” των 90W. Η τιμή ανεβαίνει αρκετά από τον τετραπύρηνο των 45W – αν το έστηνε κάποιος για εντελώς αθόρυβο HTPC, θα μπορούσε να “κόψει” €250 με έναν διπύρηνο, 8Gb μνήμη και μικρότερο SSD.

Μερικές φωτογραφίες

Το κουτί

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

Από αριστερά διακρίνεται το βελούδινο σακουλάκι/pouch με τις βίδες και τα παρελκόμενα, το μακρύ καλώδιο USB3.0 (υπάρχει ένα πιο κοντό στο σακουλάκι, αυτό το πρόσθεσε ο Larry στο default πακέτο μετά από παράπονα μερικών χρηστών με μητρικές Gigabyte).
Τα 3 κουτιά από κάτω περιέχουν (από τα αριστερά):
1) όλα τα αλουμινένια κομμάτια του κουτιού (2 πλαϊνά, πάτος, καπάκι και 2 διαφορετικές “πλάτες” για mini-ITX και thin mini-ITX μητρικές)
2) την αλουμινένια πρόσοψη
3) το σετάκι ψύξης με όλα τα heatpipes και τα mounting kits για τα διάφορα sockets

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

Το στήσιμο του μηχανήματος ήταν εντυπωσιακά εύκολο για ένα κουτί που έρχεται εντελώς αποσυναρμολογημένο.
Απλά, να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι μιλάμε για ΛΟΥΤΡΟ θερμοαγώγιμης πάστας. Θυμάμαι και την Αγάπη που τα έλεγε για το Streacom και τότε σκεφτόμουν “έλα μωρέ, υπερβολές, θα είμαι προσεκτικός και δε θα λερωθεί τίποτα”. Nope, λουτρό.

Έτσι φαίνεται αυτή τη στιγμή, πλήρως συναρμολογημένο. Αν εξαιρέσουμε το USB3.0 καλώδιο για τις πλαϊνές θύρες και το καλώδιο για το power on κουμπί, το μηχάνημα είναι εντυπωσιακά καθαρό από άποψη καλωδίωσης

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

Και αυτή τη στιγμή κάθεται πάνω στο docking station μου και περιμένει την εγκατάσταση των Windows 7 για να ζωντανέψει. Ενδεικτικά, μετά από 1 ώρα στο BIOS, η θερμοκρασία του i5 4670T έχει σταθεροποιηθεί στους 29 βαθμούς (γύρω στους 19-20 στο δωμάτιο).

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

Περισσότερες δοκιμές με θερμοκρασίες, μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού.

Συμπεράσματα:

– Πολύ ταχύτερο από το Mac Mini που είχα
– Ταχύτερο και πολύ φτηνότερο από ένα quad core Mac Mini
– Εντελώς αθόρυβο
– Η 4600 του Haswell λέγεται ότι είναι 30-40% δυνατότερη της 4000 που βρίσκεται στους Ivy Bridge. Notbad.jpg

Επίσης:
– Το πακέτο περιέχει αρκετή θερμοαγώγιμη πάστα για τα πάντα, καθώς και ειδικό εργαλείο για να την απλώσεις ομοιόμορφα μέσα στα αυλάκια
– Συμπεριλαμβάνεται κιτάκι για εγκατάσταση εώς και 2 συσκευών 2.5″
– Οι μητρικές thin mini-ITX είναι κάπως πιο ακριβές από τις απλές mini-ITX, αλλά έχουν άλλα πλεονεκτήματα (ενσωματωμένο τροφοδοτικό, χαμηλό προφίλ που εγγυάται μηδέν εμπόδια για τα heatpipes κλπ)
– Ο Larry αλλά και αρκετοί χρήστες του H1.S έχουν πει ότι μέχρι και οι επεξεργαστές 65W παίζουν μια χαρά, αν δεν σκίζεις το μηχάνημα με Prime κλπ

Θερμοκρασίες σε load με το 7z (δεν είναι και Prime, αλλά είναι πιο ζόρικο από το να παίζεις ταινία ή παιχνίδι)

HDPLEX H1.S fanless PC case with ASUS Q87T Thin ITX and Haswell Core i5 4670T

Παρατηρήσεις:

– Θερμοκρασία δωματίου περί τους 20C
– Θερμοκρασία cpu idle όπως μπορείτε να δείτε στην εικόνα: 34-35C
– Τις θερμοκρασίες αυτές (55-58C) τις έπιασε μετά από 15 λεπτά και σταθεροποιήθηκαν εκεί μέχρι στην μισή ώρα όπου το έκλεισα
– Η θερμοκρασία που αναφέρει το HWMonitor ως “motherboard” είναι πολύ περίεργη: ξεκινάει γύρω στα 100C όταν το μηχάνημα είναι idle και με το που βάλεις load στο cpu, πέφτει. Έφτασε (κατεβαίνοντας) μέχρι τους 84C και με το που έκλεισα το 7z, εκτινάχθηκε στους 99C.
– O M500 ζεματάει, κι αυτό είναι κάτι που το ήξερα (έχει συζητηθεί στο φόρουμ του HD-Plex) όταν τον παρήγγειλα. Όταν έτρεξα CDM, έπιασε 72C. Δε με απασχολεί ιδιαίτερα, μ’αρέσει που δεν υπάρχουν καλώδια μέσα στο κουτί. Αν αρχίσει να μου κάνει κουλά, θα ξαναρίξω τον 840 Pro που είχα βάλει για λίγο στην αρχή, ο οποίος έπαιζε σταθερά στους 40-45C.
– Ο 4670Τ έπαιζε στους 3200MHz, αντί για 3300MHz. Στα 3300 πήγαινε όταν άνοιγα από δίπλα και κανέναν Firefox ενώ έτρεχε το benchmark του 7z.
Είμαι διαθέσιμος για ό,τι ερώτηση έχετε.

Comments are closed.